ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Στο πρώτο ραντεβού αρχικά γίνεται λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και έλεγχος των δοντιών, των ούλων και του βλεννογόνου του στόματος. Στη συνέχεια, αν χρειάζεται, λαμβάνονται ψηφιακές ακτινογραφίες. Κατόπιν, γίνεται χρήση της ενδοστοματικής κάμερας, με την οποία ο ασθενής μπορεί να έχει εικόνα της κατάστασης των δοντιών του μέσω της οθόνης του υπολογιστή, και τέλος παρουσιάζονται αναλυτικά οι δυνατότητες θεραπείας και οι διάφορες τεχνικές αποκατάστασης.

Φωτογραφία ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείαςΓια την άνεση του ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να παρακολουθεί ταινία με τα ειδικά 3D γυαλιά ή να ακούει μουσική με ακουστικά.
Αναλυτικά οι θεραπείες που εκτελούνται στο ιατρείο είναι:

Εμφράξεις ρητίνης (λευκά σφραγίσματα)

Με τα σύγχρονα μέσα και υλικά τα λευκά σφραγισματα έχουν καλύτερη συγκόλληση και συγκράτηση από τα μαύρα σφραγίσματα (εμφράξεις αμαλγάματος) και μεγαλύτερη αντοχή, όταν βέβαια η στοματική υγιεινή είναι καλή, γιατί προστατεύουν από σπασίματα και ρωγμές. Επίσης, τα λευκά σφραγίσματα έχουν πολύ καλή αισθητική, αφού δε διακρίνονται από το δόντι σε χρώμα και σχήμα.

Επένθετα

Όταν λείπει μεγάλο μέρος του δοντιού είτε λόγω κάποιου παλιού σφραγίσματος, είτε λόγω τερηδόνας είναι καλύτερη η αποκατάσταση με ένα επένθετο, δηλαδή ένα εργαστηριακό σφράγισμα. Ύστερα από τη λήψη του αποτυπώματος των δοντιών, το εργαστήριο κατασκευάζει το τμήμα του δοντιού που λείπει είτε με ενισχυμένη ρητίνη (Gradia) είτε με πορσελάνη. Τα συγκεκριμένα υλικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τα σφραγίσματα και άριστη αισθητική.

Οψεις ρητίνης

Με αυτή τη μέθοδο είναι δυνατόν ακόμα και σε μία μόνο συνεδρία να αλλάξουμε το χαμόγελο του ασθενούς. Πετυχαίνουμε να αλλάξουμε το χρώμα, το σχήμα των πρόσθιων δοντιών κλείνοντας τα κενά μεταξύ τους, ισιώνοντας οπτικά τα στραβά δόντια και διορθώνοντας κηλίδες.

Όψεις πορσελάνης

Είναι λεπτές φλοίδες πορσελάνης οι οποίες είναι δυνατό να επικολληθούν επάνω στα φυσικά δόντια και να αλλάξουν το χρώμα και το σχήμα τους στην περίπτωση που αυτά είναι στραβά, πολύ μικρά, αραιά ή έχουν μεγάλα σφραγίσματα. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε δύο ραντεβού. Στο πρώτο παίρνουμε το αποτύπωμα των δοντιών και το εργαστήριο κατασκεύαζει την όψη που συγκολλάται στο δεύτερο ραντεβού. Παρόλο που οι φλοίδες είναι πολύ λεπτές , όταν κολληθούν αποκτούν την αντοχή του δοντιού. Έχουν τέλεια αισθητική και δεν αποχρωματίζονται με το χρόνο ή τις διάφορες χρωστικές ουσίες.

Λεύκανση

Η λεύκανση με τα οδοντιατρικά υλικά εφόσον γίνεται με την επίβλεψη οδοντιάτρου είναι μία μέθοδος απόλυτα ασφαλής που δεν επιβαρύνει την αδαμαντίνη των δοντιών. Εφαρμόζονται δύο μέθοδοι λεύκανσης. Η πρώτη γίνεται με εξατομικευμένα διάφανα μασελάκια που φορά ο ασθενής 1,5 με 2 ώρες κάθε μέρα για 10 με 20 ημέρες τοποθετώντας μέσα το υλικό που προμηθεύεται από το ιατρείο. Η δεύτερη και ιδιαίτερα αποδοτική μέθοδος γίνεται με τη συσκευή Luma Cool Whitening System. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο ραντεβού που το καθένα διαρκεί περίπου μισή ώρα και το χρώμα ανοίγει σταδιακά και ελεγχόμενα.

Προσθετική (γέφυρες, θήκες)

Με τις θήκες και τις γέφυρες αποκαθίστανται τα πολύ χαλασμένα δόντια και συμπληρώνονται αυτά που λείπουν. Οι θήκες που χρησιμοποιούνται συνήθως αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο χτίζεται η πορσελάνη. Παρόλο που η πορσελάνη μπορεί να προσομοιάζει ακριβώς στα διπλανά δόντια, οι θήκες αυτές έχουν το μειονέκτημα ότι αν με την πάροδο του χρόνου τραβηχτούν τα ούλα, εμφανίζεται μία αντιαισθητική μαύρη γραμμή από κάτω. Για την αποφυγή αυτής της εξέλιξης οι θήκες μπορούν να κατασκευαστούν έτσι, ώστε να τελειώνουν σε πορσελάνη και να καλύπτεται το μέταλλο. Σε μεμονωμένες θήκες και κυρίως στα πρόσθια δόντια προτείνεται να τοποθετούνται ολοκεραμικές στεφάνες, στις οποίες και ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από πορσελάνη μεγάλης σκληρότητας και αντοχής. Η πορσελάνη έχει τις οπτικές ιδιότητες του φυσικού δοντιού, δίνοντας τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια και αποτελούν πλέον πρακτική ρουτίνας. Με τα εμφυτεύματα αντικαθιστούμε ένα δόντι που λείπει χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε στα διπλανά και έχει ακριβώς την ίδια αίσθηση, λειτουργία και αισθητική με το φυσικό δόντι. Επίσης τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε περιπτώσεις που λείπουν πολλά ή και όλα τα δόντια μιας γνάθου για να στηρίξουν γέφυρες όπως θα στηρίζονταν σε φυσικά δόντια με μεγαλύτερη όμως αντοχή και καλύτερη πρόγνωση. Για να αποκατασταθούν όλα τα δόντια μιας γνάθου χρειάζονται 5-7 εμφυτεύματα. Τέλος, τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν κινητούς μηχανισμούς (οδοντοστοιχίες) με αποτέλεσμα αυτοί να κουμπώνουν και να μη μετακινούνται κατά τη μάσηση ή την ομιλία. Για την αποκατάσταση όλων των δοντιών μίας γνάθου με κινητούς μηχανισμούς χρειάζονται 2-4 εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία από εξειδικευμένο γναθοχειρουργό.

Ενδοδοντία (απονευρώσεις)

Όταν ο πολφός (τα νεύρα και τα αγγεία) του δοντιού υποστούν μη επανορθώσιμη βλάβη, θα πρέπει αυτός να αφαιρεθεί, και οι σωλήνες μέσα στους οποίους βρίσκεται να απολυμανθούν και να εμφραχθούν με ένα αδρανές υλικο (γουταπέρκα). Η ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με τις απονευρώσεις ονομάζεται ενδοδοντία. Ενδείξεις βλάβης του πολφού αποτελούν τα εξής συμπτώματα. Έντονη ευαισθησία στο ζεστό, στο κρύο και στο γλυκό, πόνος που αντανακλά και στις δύο γνάθους της ίδιας πλευράς, στο αυτί ή στην άρθρωση. Στο στάδιο αυτό της φλεγμονής ο ασθενής δεν μπορεί να εντοπίσει το υπεύθυνο δόντι. Όταν η φλεγμονή προχωρήσει στους ιστους που περιβάλλουν τη ρίζα του δοντιού, ο πόνος είναι εντοπισμένος, το δόντι γίνεται ευαίσθητο στο δάγκωμα και μπορεί ακόμα και να πρηστεί. Στην περίπτωση της αποτυχημένης παλιάς ενδοδοντικής θεραπείας, τα συμπτώματα είναι επίσης πόνος στο δάγκωμα ήπιος ή πιο έντονος, οίδημα ή μια γενικότερη δυσανεξία στη μάσηση στην περιοχή του υπεύθυνου δοντιού. Στο ιατρείο εξειδικευμένη ενδοδοντολόγος αναλαμβάνει τις απονευρώσεις που χρειάζονται, καθώς και την επανάληψη παλιότερων θεραπειών όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Με τη βοήθεια σύγχρονων μέσων και τεχνικών (ηλεκρονικός εντοπιστής ακρορριζίου, μηχανοκίνητη χημικομηχανική παρασκευή, κάθετη συμπύκνωση θερμής γουταπέρκας), εξασφαλίζεται η ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία στις λιγότερες συνεδρίες.

Χειρουργική στόματος

Στο ιατρείο εκτελούνται όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή των γνάθων και των μαλακών μορίων. Ειδικευμένος γναθοχειρουργός αναλαμβάνει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, την εξαγωγή εγκλείστων δοντιών, την αφαίρεση κύστεων, ακρορριζεκτομές κλπ.

Περιοδοντολογία

Τα δόντια στηρίζονται στο οστό της γνάθου. Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και η περιοδοντίτιδα του οστού που στηρίζει το δόντι . Στα συμπτώματά τους περιλαμβάνονται την αιμορραγία , ερυθρότητα και ευαισθησία των ούλων, μέχρι τη δημιουργία αποστήματος, την κινητικότητα και την μετακίνηση των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι σήμερα η κυριότερη αιτία απώλειας δοντιών και γι' αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή θεραπεία και η αποτελεσματική διατήρηση του αποτελέσματος. Στο οδοντιατρείο εξειδικευμένη περιοδοντολόγος αναλαμβάνει την θεραπεία των περιοδοντικών περιστατικών και το πρόγραμμα συντήρησης το οποίο είναι εξατομικευμένο ανάλογα με την βαρύτητα και τα χαρακτηριστικά της πάθησης.

Παιδοδοντία

Στόχος της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι η πρόληψη των νόσων των δοντιών και των ούλων με τη βοήθεια ολοκληρωμένων προγραμμάτων που εφαρμόζονται από την παιδική ηλικία.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, ώστε να αποκτήσει το παιδί μια θετική σχέση και εξοικείωση με το οδοντιατρικό περιβάλλον.
Η φροντίδα των νεογιλών (παιδικών) δοντιών αρχιζει από τη στιγμή της εμφάνισής τους μέσα στο στόμα, δηλαδή ανάμεσα στην ηλικία του 6ου και 8ου μήνα. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται γύρω στα πρώτα του γενέθλια. Σε αυτή γίνεται αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού, δίνονται στους γονείς συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των δοντιών, για τις διατροφικές του συνήθειες και τη χρήση μπιμπερό, πιπίλας κλπ. Η δεύτερη επίσκεψη γίνεται στην ηλικία των 2,5-3 ετών οπότε και έχουν πλέον εμφανιστεί όλα τα δόντια στο στόμα. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί ότι έχουν όλα ανατείλει φυσιολογικά, αν κάποιο έχει χαλάσει, αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραμμα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε αυτό. Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5-4 ετών και στη συνέχεια το παιδί θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 6 έως 12 μήνες, για να γίνονται και οι απαραίτητες τοπικές φθοριώσεις.
Περίπου στην ηλικία των 6 ετών, οπότε και εμφανίζονται στο στόμα τα πρώτα μόνιμα οπίσθια δόντια, γίνεται η εφαρμογή των sealants (αποφρακτικό υλικό των οπών και σχισμών). Είναι ένα ρητινώδες υλικό λευκό ή διάφανο που εφαρμόζεται στη μασητική επιφάνεια των οπισθίων δοντιών με σκοπό την πρόληψη της τερηδόνας.

Ορθοδοντική

Με την ορθοδοντική πετυχαίνουμε μετακινήσεις δοντιών με στόχο τη δημιουργία ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου αλλά και την σωστή σχέση των δοντιών μεταξύ τους. Η ηλικία δεν αποτελεί περιορισμό στην ορθοδοντική. Στους ενήλικες οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται είναι είτε πολύ διακριτικοί (λευκά σιδεράκια), είτε διάφανοι (νάρθηκες Invisalign,clear aligners, orthocaps) , είτε μη ορατοί (γλωσσικά σιδεράκια). Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει η ορθοδοντική σίγουρα δεν είναι μετά την αντικατάσταση όλων των παιδικών δοντιών από τα μόνιμα διάδοχα δόντια, όπως συχνά ακούγεται. Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρεία συνιστά η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών, προκειμένου να προσδιοριστεί η κατάλληλη ηλικία έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας. H έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εξαγωγής μόνιμων δοντιών στο μέλλον, την πιθανότητα σπασίματος των προτεταμένων μπροστινών δοντιών, να διατηρήσει τους χώρους για τα μόνιμα δόντια και να καθοδηγήσει την ανατολή των μονίμων δοντιών σε πιο ευνοϊκή θέση. Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται είναι, ανάλογα με την περίπτωση, είτε κινητοί (ορθοπεδικοί μηχανισμοί, διατήρησης), είτε ακίνητοι (μεταλλικά ή κεραμικά σιδεράκια).
Περισσοτερες πληροφορίες για τις μεθόδους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται θα βρείτε στο www.greatsmile.gr