ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΑΣ
Χειρουργική Στόματος
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ
Η διαδικασια τοποθετησης εμφυτευματων ξεκινάει με το χειρουργικό στάδιο κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετούνται στηρίγματα στο οστό της γνάθου.
Η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καλείται χειρουργική διότι προϋποθέτει πρόσβαση στο οστούν της γνάθου, με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων σε αποστειρωμένο περιβάλλον.
Οι συνηθισμένες οδοντιατρικές εργασίες διενεργούνται σε σηπτικό περιβάλλον, δηλαδή με παρουσία μικροβίων.
Η χειρουργική θεραπεία συντελείται με απλή τοπική αναισθησία, όπως αυτή που εφαρμόζει ο γιατρός σε περιστατικά, εμφράξεων, ενδοδοντικών θεραπειών και εξαγωγών δοντιών.
Αν το εμφύτευμα εμφανίσει ικανοποιητική αρχική σταθερότητα στο οστό, ένα εξάρτημα του εμφυτεύματος παραμένει έξω από το ούλο και σε επικοινωνία με το στοματικό περιβάλλον μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης και την τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας.
Αν παρουσιάζει ανεπαρκή συγκράτηση, προστίθεται οστικό μόσχευμα στον ασθενή και το εμφύτευμα «καλύπτεται» πλήρως από τα ούλα μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης.
Απαιτείται ύστερα μια μικρή επέμβαση, χειρουργικά ή με laser, για να γίνει η αποκάλυψη του εμφυτεύματος, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της προσθετικής επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με αντιβιοτική κάλυψη του ασθενούς.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ
Έγκλειστα θεωρούνται τα δόντια που δεν έχουν ανατείλει τον χρόνο της φυσιολογικής τους ανατολής και παραμένουν μέσα στις γνάθους όπου και περιβάλλονται είτε ολικά είτε μερικά από οστό ή μαλακά μόρια. Διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ τα οποία είναι τελείως θαμμένα και
- ΗΜΙΕΓΚΛΕΙΣΤΑ τα οποία καλύπτονται μερικώς από σκληρούς ή και μαλακούς ιστούς και στο στόμα έχει ανατείλει μόνο ένα μέρος του δοντιού.
Κατά το εξελικτικό στάδιο του ανθρώπου οι γνάθοι στένεψαν με αποτέλεσμα τα δόντια αυτά επειδή δεν έχουν χώρο να ανατείλουν σωστά μένουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα στην γνάθο προκαλώντας ποικίλα προβλήματα.
Η επέμβαση αφαίρεσης ενός εγκλείστου φρονιμίτη είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική επέμβαση στο στόμα και εκτελείται από αρκετά πεπειραμένο χειρουργό οδοντίατρο ή από γναθοχειρουργό.
Είναι απαραίτητη η πανοραμική ακτινογραφία και σε ορισμένες περιπτώσεις που θα κρίνει ο θεράπων εντοπισμένη ογκομετρική τομογραφία.Η ακτινογραφία θα μας δώσει όλες τις προαναφερθείσες πληροφορίες σχετικά με την δυσκολία της εξαγωγής.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Γίνεται μία τομή στα ούλα για να αποκαλυφθεί το δόντι. Το δόντι ελευθερώνεται από το οστό που το περιβάλει και δεν το αφήνει να ανατείλει. Τις περισσότερες φορές προτιμάται ο τροχισμός του δοντιού ή ο τεμαχισμός του ώστε να εξαχθεί με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα. Μετά την εξαγωγή γίνεται συρραφή του τραύματος και δίνεται ιατροφαρμακευτική αγωγή.
ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΕΣ
ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΕΣ
Η ακρορριζεκτομή είναι μία εξειδικευμένη οδοντιατρική εργασία, κατά την οποία, όπως λέει και η λέξη, κάνουμε εκτομή της άκρης της ρίζας ενός δοντιού.
Εφαρμόζεται όταν:
- έχει αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία και η επανάληψή της.
- έχει αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία, αλλά η επανάληψή της δεν είναι δυνατή (π.χ. σε δόντια με ενδορριζικούς άξονες που δεν είναι δυνατόν να βγουν).
- τα δόντια έχουν πολύ μεγάλες και επικίνδυνες ακρορριζικές αλλοιώσεις (π.χ. κύστεις).
- τα δόντια φέρουν προσθετικές εργασίες (θήκες, γέφυρες κτλ) που θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή τους.
Με την ακρορριζεκτομή επεμβαίνουμε στο άκρο της ρίζας του δοντιού και έτσι δεν επηρεάζουμε αισθητικά το χαμόγελο. Γίνεται με τοπική αναισθησία και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι σώζονται δόντια και ακριβές προσθετικές εργασίες που διαφορετικά θα έπρεπε να εξαχθούν, καθώς και ότι ο ασθενής θεραπεύεται από ύπουλες ακρορριζικές βλάβες, που, εάν έμεναν αθεράπευτες, θα δημιουργούσαν σε βάθος χρόνου ποικίλα προβλήματα.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΓΚΙΔΙΩΝ
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΓΚΙΔΙΩΝ
Σε όλους τους μαλακούς ιστούς του στόματος μπορούν να εμφανιστούν ογκίδια κυρίως μετά από τραυματισμό ή και σαν συνέπεια καλοήθους εξεργασίας. Αυτά, μπορούν να αφαιρεθούν υπό τοπική αναισθησία με μια μικρή χειρουργική επέμβαση και να σταλούν για ιστολογική εξέταση, καθώς η κλινική εκτίμηση σπανίως μπορεί να είναι λανθασμένη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η στοματική κοιλότητα αποτελεί πεδίο εκδήλωσης νοσημάτων όπως ο ομαλός λειχήνας, που εκδηλώνονται με τη μορφή λευκής πλάκας (λευκοπλακία) ή έλκους (πληγή). Η επιβεβαίωση τους γίνεται με βιοψία από εξειδικευμένο χειρουργό με κατάλληλη γνώση της παθολογίας του στόματος. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις στο στόμα εμφανίζονται μορφές κακοήθειας και σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε ανησυχητικό, όπως πληγές που δεν επουλώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να διερευνώνται με τη βοήθεια των ειδικών.
Όλες οι θεραπείες Χειρουργικής Στόματος εκτελούνται από τον εξειδικευμένο Χειρούργο Νικόλαο Σακκά.